Visit Page
Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

11 Ιδέες για Οικονομία στο Σπίτι

Το ρεύμα και η θέρμανση αποτελούν μεγάλα κομμάτια στην πίτα των εξόδων του σπιτιού μας, άρα είναι λογικό να ψάχνουμε για τρόπους για να περιορίσουμε τις ανούσιες σπατάλες. Και υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για να το πετύχουμε!

  1. Ρυθμίστε τον θερμοσίφωνα – Ακόμα και όσοι έχουν ηλιακό θερμοσίφωνα αναγκάζονται να ανάψουν το ρεύμα για να ζεστάνουν το νερό τον χειμώνα. Οι πιο πολλοί όμως δεν γνωρίζουν ότι μπορούν εύκολα να ρυθμίσουν τον θερμοστάτη του μπόϊλερ σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ώστε να καίει πολύ λιγότερο. Βάζοντας την θερμοκρασία λειτουργίας στους 50-60 βαθμούς θα σας κάνει μεγάλη οικονομία χωρίς να δείτε διαφορά στο μπάνιο σας. Εκτός εάν έχετε 4-5 άτομα στο σπίτι να κάνουν διαδοχικά μπάνια…
  2. Αλλάξτε τα φώτα σας – Εάν έχετε ακόμα λάμπες πυρακτώσεως ή αλογόνου, ήρθε πια ο καιρός να τις αλλάξετε με αντίστοιχες φθορίου ή LED. Μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβές, αλλά προσφέρουν οικονομία πάνω από 80% και πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που σημαίνει ότι θα βγάλουν εύκολα τα λεφτά τους μέσα σε λίγους μήνες.
  3. Κλείστε, μπάζει! – Ένα σπίτι με κακή μόνωση είναι σαν τρύπα στην τσέπη σας, αφού καλοκαίρι και χειμώνα δεν μπορεί να κρατήσει την θερμοκρασία που θέλετε. Κρατάτε κλειστές τις εσωτερικές πόρτες και βάλτε τους μονωτικές ταινίες ή βάσεις, και σφραγίστε τα σημεία σε πόρτες και παράθυρα όπου φεύγει ο αέρας με ταινία ή σιλικόνη. Εάν έχετε σπίτι με παλιά κουφώματα, παλιά παράθυρα ή κακή μόνωση σε τοίχους και στέγη, σκεφτείτε την λύση της ανακαίνισης, αφού ακόμα και σήμερα τρέχει το πρόγραμμα επιδότησης “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον” το οποίο προσφέρει άτοκα δάνεια και επιδότηση μέρους του κόστους ανανέωσης.
    Home Air Leaks Meme
  4. Κλείστε και ανοίξτε όποτε πρέπει – Τα παντζούρια και οι τέντες είναι πολύτιμα το καλοκαίρι για να κόβουν την ζέστη του ήλιου στο σπίτι. Τον χειμώνα όμως πρέπει να ανοίγουν, αφού τότε ο ήλιος βοηθάει να ζεσταθούν καλύτερα οι εσωτερικοί χώροι.
  5. Κάντε σωστή ψύξη… – Ακόμα και τα πιο σύγχρονα κλιματιστικά καίνε πολύ περισσότερο από έναν ή περισσότερους ανεμιστήρες. Χρησιμοποιείτε το αιρκοντίσιον με σύνεση, ανάβοντας το μόνο τις ώρες και στους χώρους που χρειάζεται, και χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα όταν ο χώρος είναι ήδη δροσερός. Στην κρεβατοκάμαρα ρυθμίστε το κλιματιστικό στην οικονομική βραδινή λειτουργία. Και μην ξεχνάτε να κάνετε τακτικά συντήρηση, αφού οι συσκευές που έχουν έλλειψη σε ψυκτικό υγρό ή βλάβη στην αντλία αέρα θα καίνε πολύ περισσότερο ρεύμα.

    "True Story #67" από την Δήμητρα Αδαμοπούλου
    “True Story #67” από την Δήμητρα Αδαμοπούλου
  6. …και σωστή θέρμανση – Για τον χειμώνα στο σπίτι δεν υπάρχει χειρότερη λύση από το κλιματιστικό ή το κλασικό τζάκι. Το πρώτο θερμαίνει μόνο τον αέρα του δωματίου και καθόλου τους τοίχους και τα έπιπλα, με αποτέλεσμα ο χώρος να παραμένει κρύος. Όσοι δοκιμάσατε να σβήσετε το κλιματιστικό θα έχετε δει πόσο γρήγορα πέφτει η θερμοκρασία. Όσο για το απλό τζάκι, συνήθως έχουν κακή θερμαντική απόδοση και γεμίζουν και τον αέρα του χώρου με καπνό και βλαβερά υπολείμματα. Το κλασικό κεντρικό καλοριφέρ (με πετρέλαιο ή φ. αέριο) παραμένει ο πιο αποδοτικός τρόπος για να ζεσταθεί όλο το σπίτι, ενώ για μεμονωμένους χώρους προτιμήστε καλοριφέρ λαδιού ή υγραερίου, και θερμαντικά σώματα κεραμικά ή λυχνίας.
    granny throwing money in fire
  7. Ρυθμίστε τους θερμοστάτες σας – Και εδώ οι λάθος ρυθμίσεις μπορούν να μας κοστίσουν πολλά. Το καλοκαίρι ρυθμίστε τα κλιματιστικά σας στους 25-26 βαθμούς, και το χειμώνα το καλοριφέρ στους 20-21 βαθμούς. Δεν θα καταλάβετε σχεδόν καμία διαφορά. Και ειδικά για το καλοριφέρ, εάν έχετε αυτόνομη θέρμανση σκεφτείτε την αγορά ενός ψηφιακού θερμοστάτη, με τον οποίο θα ρυθμίζετε με ακρίβεια την θερμοκρασία και θα μπορείτε να ανάβετε και να σβήνετε αυτόματα το καλοριφέρ τις ώρες που θέλετε.
  8. Αλλάξτε τύπο θέρμανσης – Πολλοί ψάχνουν τρόπους να απαλλαγούν από το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης. Το φυσικό αέριο είναι η πιο δημοφιλής επιλογή, αφού το κόστος χρήσης είναι εγγυημένα χαμηλότερο. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τα ενεργειακά τζάκια, τις αντλίες θερμότητας, τη χρήση pellet, και τους ηλεκτρικούς θερμοπομπούς. Όλες οι παραπάνω επιλογές καλύπτονται και αυτές από το “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον.”
  9. Μαγειρέψτε με σύστημα – Η κουζίνα, και ειδικά ο φούρνος, καταναλώνουν και αυτά πάρα πολύ ρεύμα, οπότε μας συμφέρει να μην δουλεύουν συνέχεια. Περιορίστε το μαγείρεμα στο φούρνο για ειδικές περιστάσεις, και χρησιμοποιήστε συσκευές που καίνε λιγότερο ρεύμα όπως ο φούρνος μικροκυμάτων και η χύτρα ταχύτητας. Επίσης μπορείτε να αποφεύγετε το καθημερινό μαγείρεμα ετοιμάζοντας περισσότερες μερίδες κάθε φορά, και να έχετε έτσι έτοιμο φαγητό για 3-4 μέρες στο ψυγείο ή την κατάψυξη (και να αποφεύγετε και το ακριβό delivery).
    freezer
  10. Πλένετε με σύστημα – Ότι είπαμε για την κουζίνα μας ισχύει και για την άλλη ενεργοβόρα συσκευή του σπιτιού, το πλυντήριο μας. Βάλτε μπουγάδα μόνο όποτε έχετε μαζέψει αρκετά ρούχα για να γεμίσετε το πλυντήριο, χρησιμοποιήστε οικονομικά προγράμματα πλύσης και χαμηλότερες θερμοκρασίες. Μπορείτε επίσης να κάντε το πλύσιμο στις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου, μιας και τα σύγχρονα πλυντήρια είναι σχετικά αθόρυβα και έχουν και χρονοδιακόπτη για να ξεκινάνε μόνα τους όποτε σας βολεύει. Και προτιμήστε τα απορρυπαντικά no-brand σε οικονομικές συσκευασίες.
  11. Σβήνετε ότι δεν χρησιμοποιείτε – Πόσοι από σας πηγαίνετε από το ένα δωμάτιο στο άλλο αφήνοντας φώτα, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα να δουλεύουν μονίμως; Η αφηρημάδα σας μπορεί να σας κοστίζει ακριβά!
    simpsons-lightsout


Advertisements
Δείτε το Ourwallet στο email σας!
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.